İş

Ticaret Bakanı Bolat: “Japonya’nın 2 trilyon dolarlık doğrudan yabancı yatırım portföyünde Türkiye’nin payını daha da artırmak istiyorum…

Japonya-Türkiye İş Forumu’nda konuşan Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, “1990’lı yıllardan itibaren ülkemize çok sayıda yatırımcı Japonya’dan geldi. 280’e yakın yatırımcının Türkiye’de üretim faaliyeti var. Japonya’nın doğrudan yabancı yatırımı var.” Dünyada yaklaşık 2 trilyon dolar tutarındaki yatırım portföyünün Türkiye’nin payının daha da artması bekleniyor. Bunu sabırsızlıkla bekliyoruz” dedi.

Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, Japon Dış Ticaret Örgütü’nün (JETRO) düzenlediği Japonya-Türkiye İş Forumu’na katıldı. Forumda konuşan Bakan Bolat, iki ülke arasındaki yatırım fırsatlarını değerlendirdi.

“Forum, ticaret ve yatırımda daha fazla fırsat arayışını simgeliyor”

Forumun önemine vurgu yapan Bakan Bolat, “Yeni Yüzyılda Yeni İş Birliği” temalı bu forum, ticaret ve yatırım alanında daha fazla fırsat arayışını simgeliyor. Bu çerçevede her iki ülkeden 250’ye yakın iş insanı, yeni segmentler ve yeni coğrafyalar dahil olmak üzere yeni iş birliği fırsatlarını değerlendirmek üzere buraya geldi. Bu toplantının hem Japon hem de Türk iş dünyası için uzun vadeli ve karşılıklı yarar sağlayan yeni işbirliklerinin temellerini atacağına inanıyorum. Meslektaşım Nishimura ile bu sabah gerçekleştirdiğimiz görüşme ve nihayet imzaladığımız Ortak Bildiri ile ülkelerimiz arasındaki ticari ilişkilerin daha da güçlendirilmesi yönünde değerli bir adım attığımızı memnuniyetle belirtmek isterim.”

“Ticaretimizin 2023 yılı sonunda 6 milyar doları aşacağını öngörüyoruz.”

Ticaret hacmindeki beklentiyi vurgulayan Bakan Bolat, “Türkiye ile Japonya arasındaki ikili ticaret hacmi 2022 yılında 5 milyar dolar seviyesini aştı. 2023 yılı sonunda ticaretimizin 6 milyar dolar sınırını aşacağını öngörüyoruz. Ancak dış ticaret istikrarında ülkemiz aleyhine ciddi bir açık oluşması, ikili ticaretimizin bir an önce daha istikrarlı bir yapıya öncelik vermesi gerektiğini gösteriyor. Kovid salgını, bölgemizdeki sıcak savaş ve yaşadığımız çalkantılar, ülkelerimiz arasındaki ticari çıkarların daha sağlıklı temellere oturtulması açısından istikrarlı ticarete hizmet edecek şekilde ele alındı. Kazan-kazan ilkesi çerçevesinde, Türk-Japon diplomatik ilişkilerinin 100’üncü yılına yakışır bir biçimde” dedi.

Japonya’dan gelen yatırımlara dikkat çeken Bakan Bolat, “1990’lı yıllardan itibaren ülkemize çok sayıda yatırımcı Japonya’dan geldi. Türkiye’de 280’e yakın yatırımcının üretim faaliyeti var. Japonya’nın doğrudan yabancı yatırımı yaklaşık 2 trilyon doları buluyor.” Türkiye’nin portföyündeki payının daha da artmasını canı gönülden bekliyoruz.Türkiye, özel jeostratejik konumu, dinamik ve istikrarlı büyüyen ekonomisi, gelişmiş insan sermayesi, geniş STA ağı ve Gümrük Birliği ile uluslararası yatırımlar için adeta bir çekim merkezi konumundadır. AB’ dedi.

“Ülkemizde 30 milyar doları son 20 yılda olmak üzere 280 milyar dolarlık doğrudan yabancı yatırım stoku var”

Doğrudan yabancı yatırım ve iş potansiyellerine değinen Bakan Bolat, “Ülkemizde 30 milyar doları son 20 yılda olmak üzere 280 milyar dolarlık doğrudan yabancı yatırım stoku var. Bu rakamın artması için çalışıyoruz. Japonya ise teknolojisi, finansmanı ve inovasyon gücüyle küresel ekonominin önde gelen aktörlerinden biri. Birçoğunuzun Türkiye ve Japonya’da yatırımları olduğunu veya iş yaptığını biliyorum. Aranızdaki sinerjinin artacağına inanıyorum. yeni ve yenilikçi projelerin hayata geçmesine olanak sağlayacak.

Bu kapsamda alternatif güç teknolojileri, elektrikli otomobil ekosistemi, altyapı ve üstyapı projeleri, dijital ekonomi ve akıllı şehirler gibi birçok alanda ortak girişimler geliştirilebilir. Özellikle iklim değişikliğiyle mücadele ve sürdürülebilir güç kaynakları konusunda iş birliği yaparak hem ülkelerimizin hem de uluslararası toplumun bu alanlardaki küresel hedeflerine katkıda bulunabiliriz.

Ayrıca Japon şirketlerinin Orta Doğu, Orta Asya ve Afrika bölgelerindeki şirketlerimiz ile iş birliği yapmaya istekli olduğunu da biliyoruz. Bu noktada potansiyel bir işbirliği alanına daha dikkat çekmek istiyorum. Savaş sonrası Ukrayna’nın yeniden inşası sürecinde büyük bir iş potansiyeli ortaya çıkacak. Bu bölgede iş birliğini geliştirmek için firmalarımıza şimdiden harekete geçmelerini tavsiye ediyoruz.”

Bakan Bolat, sözlerini şöyle tamamladı: “Sonuç olarak, Japonya ile Türkiye arasındaki temel işbirliği ve dostluk ilişkilerinin daha da güçlendirilmesine büyük önem verdiğimizi bir kez daha vurgulamak isterim.” – İSTANBUL

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu