Ekonomi

Almanya’da sanayi üretimi Kasım’da beklentilerin altında kaldı

Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), Kasım ayı sanayi üretimine ilişkin süreksiz veriler açıkladı.

Buna göre mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretimi Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 0,2 arttı.

Piyasalarda sanayi üretimine ilişkin beklenti yüzde 0,3 artış yönündeydi.

Destatis’ten yapılan açıklamada, enerji yoğun sanayilerde üretimin kasım ayında ekim ayına göre yüzde 0,2 arttığı belirtildi.

Enerji ağır sanayi üretimi yıllık 12,9 azaldı

2021 yılı Kasım ayı ile karşılaştırıldığında, 2022 yılı Kasım ayında enerji yoğun sanayi üretiminin takvim etkilerinden arındırılmış olarak yüzde 12,9 oranında azaldığı görüldü.

Bu arada, yüzde 0,1 azalış olarak açıklanan Ekim ayı sanayi üretimi verisi yüzde 0,4 artış olarak revize edildi.

Veriler, elektrik ve inşaat hariç sanayi üretiminin Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 0,5 arttığını ortaya koydu. Söz konusu dönemde sanayi üretimi içinde sermaye malı üretimi yüzde 1,1, ortak mal üretimi yüzde 1,1 arttı.

Kasım ayında bir önceki aya göre tüketim malı üretimi yüzde 1,5, sanayi dışı inşaat üretimi yüzde 0,5 azaldı. Enerji üretim seviyesinde ise yüzde 3’lük artış kaydedildi.

Almanya Ekonomi ve İklim Koruma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, geçen yılın dördüncü çeyreğine zayıf başlayan sanayi üretiminin Kasım ayında istikrar kazandığı belirtildi.

Ekipman sıkıntısının kademeli olarak sona ermesinin önümüzdeki aylarda sanayi üretimini destekleyeceğine değinilen açıklamada, zayıf sipariş alımı ve küresel soğuma nedeniyle sektörün üretim görünümünün ilk çeyrekte ılımlı kaldığı kaydedildi. ekonomi.

Talep zayıfladı

Öte yandan, Almanya imalat sektörü, küresel ekonomik yavaşlamanın ortasında zayıflayan talep nedeniyle son aylarda azalan siparişlerle mücadele ediyor.

Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle sektördeki gaz kıtlığı tehdidi önemli ölçüde hafifletilmiş olsa da, yüksek enerji maliyetleri, yüksek enflasyon ve belirsiz bir ekonomik görünüm şube için ters rüzgarlardır.

Uzmanlar, ekipman sıkıntısı nedeniyle yarım kalan siparişlerin biriktiği için azalan siparişlerin Alman ekonomisi için şimdilik önemli bir tehdit oluşturmadığını ancak yıl sonunda veya 2024’ün başında gerçek zorluklara neden olacağını söylüyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu